Dzień Szefa Kuchni
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, który obchodzony jest 20 października, naszą szkolną stołówkę odwiedziły dzieci z oddziału "0 a" i "0 b". Celem wizyty było poznanie pracy kucharza i całego personelu kuchni, który codziennie przygotowuje smaczne i zdrowe posiłki dla uczniów. Na początku spotkania Pan Marcin Janik serdecznie przywitał przedszkolaków i opowiedział o swojej pracy kucharza. Dzieci z dużym zainteresowaniem słuchały, jak wygląda przygotowywanie śniadań, obiadów i podwieczorków, jakie produkty są używane w kuchni oraz jak ważne jest zachowanie czystości i zasad bezpieczeństwa. Nie zabrakło też pytania od najmłodszych - przedszkolaki chciały wiedzieć, czy kucharz rządzi w kuchni, co lubi jeść i jakie danie lubi najbardziej. Kucharz z uśmiechem odpowiadał na każde pytanie, chętnie dzieląc się ciekawostkami o gotowaniu. Po rozmowie dzieci mogły zwiedzić całą kuchnię – zobaczyć duże garnki, piekarniki, magazyn, zmywarkę i sprzęty używane do przygotowywania posiłków. To była dla nich wyjątkowa okazja, by zobaczyć, jak wygląda praca „od kuchni” w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Na zakończenie wizyty przedszkolaki z wychowawcami wręczyły panu kucharzowi i wszystkim pracownikom kuchni własnoręcznie zrobiony pamiątkowy upominek i podziękowania za codzienny trud i uśmiech. Po spotkaniu dzieci wzięły udział w zajęciach plastycznych, podczas których wykonały kolorowe prace związane ze zdrowym jedzeniem. Na kartkach pojawiły się owoce, warzywa i zdrowe potrawy - wszystko to, co pomaga nam być silnym i zdrowym. Spotkanie przebiegło w miłej i serdecznej atmosferze. Dzieci wyszły z kuchni pełne wrażeń, bogatsze o nowe doświadczenia i z przekonaniem, że praca kucharza to nie tylko obowiązek, ale też prawdziwa pasja i sztuka.
Organizatorem spotkania była Pani Dominika Jarecka oraz Pani Lucyna Rusztowicz.
Data dodania: 21 października 2025