Wycieczka do piekarni „Kołacz” w Kołaczycach
„Piekarz w nocy nie śpi wcale,
Piecze bułki i rogale.
A najwięcej piecze chleba,
Bo najwięcej go potrzeba.”
„Na czym polega praca piekarza? Jak wytwarza się chleb? Jakie są rodzaje mąki?”– na te i wiele innych pytań dzieci z klasy III a poznały odpowiedzi podczas wycieczki edukacyjnej w dniu 2.10.2024r do piekarni „Kołacz” w Kołaczycach.
Uczniowie z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarzy, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyli najważniejsze pomieszczenia piekarni i poznali etapy powstawania pieczywa. Duże zaciekawienie wzbudziły maszyny niezbędne do pracy piekarza, m.in. ogromne misy na ciasto, krajalnice do krojenia chleba, maszyny do produkcji bułek, ruchome regały na upieczony chleb, itp. Największe wrażenie wywarł na uczniach piec do wypiekania pieczywa. Na zakończenie uczestnicy wycieczki degustowali świeżo upieczone bułki grahamki oraz przepyszne muffinki. Wielu uczniów wyraziło chęć zostania w przyszłości piekarzami.
Bardzo dziękujemy właścicielom i pracownikom piekarni „Kołacz” za możliwość zwiedzenia piekarni, poznania pracy piekarza i zapoznania z tajnikami wypieku pieczywa.
Oprac. p. Anna Płazińska
Data dodania: 03 października 2024