W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Panel ułatwień dostępu
Kontrast
Powiększanie tekstu
Podświetlanie linków
Odstępy między tekstem

Wycieczka do piekarni „Kołacz” w Kołaczycach

„Piekarz w nocy nie śpi wcale,
 Piecze bułki i rogale. 
A najwięcej piecze chleba, 
Bo najwięcej go potrzeba.” 



„Na czym polega praca piekarza? Jak wytwarza się chleb? Jakie są rodzaje mąki?”– na te i wiele innych pytań  dzieci z  klasy III a poznały odpowiedzi podczas wycieczki  edukacyjnej w dniu 2.10.2024r do piekarni „Kołacz” w Kołaczycach.

Uczniowie z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarzy, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyli najważniejsze pomieszczenia piekarni i poznali etapy powstawania pieczywa. Duże zaciekawienie wzbudziły maszyny niezbędne do pracy piekarza,  m.in. ogromne misy na ciasto, krajalnice do krojenia chleba, maszyny do produkcji bułek, ruchome regały na upieczony chleb, itp. Największe wrażenie wywarł na uczniach piec do wypiekania pieczywa. Na zakończenie uczestnicy wycieczki degustowali świeżo upieczone bułki grahamki oraz przepyszne muffinki. Wielu uczniów wyraziło chęć zostania w przyszłości piekarzami.

 

Bardzo dziękujemy właścicielom i pracownikom piekarni „Kołacz” za możliwość zwiedzenia piekarni, poznania pracy piekarza i zapoznania z tajnikami wypieku pieczywa.

Oprac. p. Anna Płazińska

Data dodania: 03 października 2024